lørdag 5. september 2009

Sitronmarengspai

Jeg var en tur i London i sommer og smakte da en sitronpai som smakte helt fantastisk.

Mørdeig (til skallet)
175 gram mel
1 klype salt
100 gram smør eller margarin (ikke for mykt)
2 ss sukker
1 eggeplomme
1-2 ss iskaldt vann
Ha mel, salt, sukker og margarin i biter i kjøkkenmaskinbollen. Sett på maskinen og la ingrediensene blande seg i noen sekunder til du får en smuleaktig konsistens. Tilsett eggeplomme og iskaldt vann, og la maskinen jobbe deigen samme til en stor ball. Kna den raskt sammen med hendene på en melet benkeplate til du har en glatt og jevn deigklump. Pakk inn i folie og la stå i kjøleskapet i minst en time eller over natten om du lager den kvelden før.La deigen hvile på kjøkkenbenken til den nesten har romtemperatur, før du kjevler den ut og kler en paiform (20-23 cm) med deigen. Forstek paiskallet ved 220 grader i et kvarters tid. Avkjøl.

Sitronfyll
60 gram maismel
150 gram sukker
1.25 dl vannsaft av to økologiske sitroner (
1-1.5 dl)finrevet skall av en økologisk sitron
25 gram smør
4 eggeplommer

Bland maismel, sukker, vann, sitronsaft og sitronskall i en kjele og la det koke langsomt opp til blandingen er tykk og klar. Den skal bli omtrent som eplemos i tykkelse. Rør hele tiden. La den så koke i et minutt. Ta kjelen av varmen, og la stå et minutt eller to før du rør inn smøret og eggeplommene, en om gangen. Sett kjelen tilbake på varmen og kok forsiktig opp under omrøring i ett minutt . Hell sitronfyllet over i paiskallet.
Marengs
4 eggehviter
150 sukkerperlesukker (kan utelates)

Pisk eggehvitene. Bland sukker (farin) gradvis inn mens du hele tiden visper, til du får en glatt, blank og stiv marengsmasse. Spre marengsen som et lokk over paien. Strø perlesukker over. Stek midt i ovnen ved 125 grader i 30-40 minutter til marengsen er fast og gyllen. La paien stå i ovnen mens den avkjøler seg. Server først når paien er helt avkjølt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar